Boekhouder of accountant? - GAD - zakelijke & financiële dienstverlening

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie

Verschil tussen een boekhouder en accountant?

GAD - zakelijke & financiele dienstverlening is geen accountant, maar een boekhoudkantoor. Ook verzorgt GAD administrative werkzaamheden, hoewel gerelateerd is aan weer een ander vakgebied. Accountant, boekhouder en administratie. Wat houden deze begrippen precies in?  GAD geeft u hierop antwoord:

Administratie
In uw administratie houdt u de activiteiten in uw onderneming bij. Bijvoorbeeld uw uren verantwoording, salarisadministratie, verzuim of voorraadbeheer. Dit betreft een databank, die uiteraard ook digitaal kan worden bijgehouden. Een goed bijgehouden administratie maakt het boekhouden gemakkelijker en kan u tijd / geld besparen. GAD verzorgt verschillende vormen van bedrijfsadministratie voor ondernemers.

Boekhouding
In de boekhouding treft u aan: uw vermogensrekeningen, de inkomsten en uitgaven en de kosten en baten van uw onderneming. Hierin is ook de af te dragen of terug te vorderen BTW opgenomen. Uw boekhouder vertaald de input uit uw administratie als het ware naar financiele feiten en berekend de gevolgen hiervan. De boekhouding is dus eigenlijk de financiele verantwoording van uw bedrijfsactiviteiten. Zowel naar buiten toe (de jaarrekening wordt gepubliceerd en de Belastingdienst beoordeeld uw boekhouding) als voor u als ondernemer zelf is de boekhouding belangrijk om inzicht te hebben in uw financiele positie. GAD verzorgt boekhoudingen, met als specialisatie ZZP-ers en kleine ondernemingen.

Accountant
Een accountant is vergelijkbaar met een boekhouder maar heeft meer bevoegdheden. Voor grotere ondernemingen (ong. 4,5 mln omzet) is een accountants-controle op de boekhouding wettelijk verplicht. De wettelijke accountants controle (wta) mag alleen door een accountant worden uitgevoerd die daarvoor toestemming heeft van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Een boekhouder mag dit niet doen, terwijl een accountant uiteraard wel een boekhouding mag opstellen. De accountant mag in het geval dat hij als boekhouder fungeert uiteraard niet zelf de wta uitvoeren voor die boekhouding.

Conclusie
Een accountant is normaliter duurder als een boekhouder, terwijl u in de regel meer betaald voor een boekhouder als voor een administratief medewerker. GAD is dus een boekhouder en geen accountant. Daarnaast biedt het bedrijf mogelijkheden om uw administratie efficiënter te laten lopen en op uw boekhouding te doen aansluiten en u administratieve taken uit handen te nemen. Wij bieden u de mogelijkheid dit in een adviserende of uitvoerende rol te doen.

Optimale ondersteuning van de ondernemer op maat staat centraal in de visie van GAD. U kunt kiezen voor het gemak alles door ons te laten verzorgen, maar u kunt er ook voor kiezen hulp in te schakelen wanneer u dat nodig vind.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu